Toggle navigation
Enkeltfag-supplering-1920x315_(1)

Samfundsfag B

Tilmeld det rigtige hold

Du har mulighed for at tilmelde dig dette enkeltfag på flere måder. Vælg det hold, der passer til dig:

For dig med en stx, hhx, htx, eux, eud eller hf

Skal du ind på en videregående uddannelse og mangler du et eller flere fag, skal du vælg et GSK-hold (gymnasial supplering).

GSK-fag er målrettet dig, der tidligere har afsluttet en erhvervsuddannelse eller én af de gymnasiale uddannelser STX, HHX, HTX, EUX eller HF med overbygning.
For dig med en HF uden overbygning eller EUX 1.del

Tilmeld dig enkeltfaget som SOF-hold, hvis du tidligere har afsluttet en hf-eksamen uden overbygning eller eux 1. del og samtidig har planer om at søge optagelse på universitetet.
Alle kan deltage på vores alm. enkeltfag

Ønsker du at genopfriske faget eller har du blot interesse inden for faget? Alle har mulighed for at tilmelde sig vores almindelige enkeltfag – uanset hvilken uddannelsesmæssig baggrund, du har.
Ved tilmelding skal du være opmærksom på at tilmelde dig det rigtige hold. Holdene er opdelt i:

  • GSK Hold
  • SOF Hold
  • Enkeltfag (for alle)
Bemærk at flere af holdene står angivet med niveauer. Fx betyder C → B, at du tidligere har faget på C-niveau og nu ønsker at tage det på B-niveau. ’0’ betyder, at du ikke tidligere har taget faget på en ungdomsuddannelse.

Hold

Løbende optag
GSK HOLD - Samfundsfag C → B
Fjernundervisning
Løbende optag
GSK HOLD - Samfundsfag 0 → B
Fjernundervisning
Løbende optag
ENKELTFAG - Samfundsfag B
Fjernundervisning
Løbende optag
SOF HOLD - Samfundsfag C → B
Fjernundervisning

100% garanti for opstart

Bemærk at vi har opstart på ALLE fjernundervisningshold - uanset antal tilmeldte.

Om forløbet

Undervisningen skal give dig viden om og forståelse for danske og internationale samfundsforhold og den dynamik, der har indflydelse på udviklingen i det moderne samfund. Faget skal fremme din selvstændighed og tillid til at kunne diskutere og tage stilling til samfundsmæssige problemstillinger på et fagligt kvalificeret niveau.

Du skal bl.a. lære at

  • Anvende og kombinere din viden fra fagets discipliner til at undersøge aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og løsninger. 
  • Forklare samfundsmæssige problemstillinger ved anvendelse af begreber og enkle teorier.
  • Undersøge og dokumentere et politikområde, herunder betydningen af EU og globale forhold.
  • Sammenligne og forklare sociale og kulturelle mønstre.
  • Undersøge og sammenligne samfundsmæssige problemstillinger i forskellige lande, herunder samspillet mellem nationale og globale forhold.

Undervisningen er for en stor dels vedkommende tilrettelagt som projekt- eller emneforløb med flere skriftlige opgaver af stigende sværhedsgrad.

Der bruges generelt it i undervisningen, blandt andet til informationssøgning og formidling.

Eksamen

Eksamen består af en mundtlig prøve. Skolen vælger en af to prøveformer:

a) Prøven sker på grundlag af et kendt tema med tilhørende ukendt bilagsmateriale, der relaterer sig til tidligere gennemgået stof. Eksaminationstiden er ca. 30 minutter, og der er ca. 24 timers forberedelsestid, i hvilken du skal udarbejde en synopsis til brug ved eksamen.

Man kan forberede sig i grupper, men eksaminationen er individuel.

b) Prøven består af en synopsisprøve med ca. 3 timers forberedelse. Man kan vælge at forberede sig i grupper. Synopsis skal udarbejdes på baggrund af et udleveret ukendt bilagsmateriale, som knytter sig til et kendt tema. Eksaminationen varer ca. 30 minutter og er individuel.

Varighed

Du skal påregne at skulle bruge 200 timer for fagets fulde varighed og påregne 125 timer for løft i niveau.

Forudsætninger

For at deltage på enkeltfaget Samfundsfag B skal du have afsluttet Samfundsfaget på C-niveau.

FAQ om Gymnasial supplering (GSK)

Gymnasial Supplering – også kaldet GSK – er for dig, der mangler ét eller flere fag / niveauer for at kunne søge ind på en videregående uddannelse. GSK-fagene udbydes som komprimerede forløb, og omfatter en række fag på gymnasialt niveau. GSK kan dog også benyttes til at karakterforbedre et allerede gennemført fag, så du kan opfylde adgangskravene til din drømmeuddannelse.

Du kan tilmelde dig et GSK-fag, hvis du har afsluttet en erhvervsuddannelse eller én af de gymnasiale uddannelser STX, HHX, HTX, EUX eller HF.

Derudover skal du ønske optagelse på en videregående uddannelse, der har optagelseskrav om, at du skal have det pågældende fag / løfte niveauet i faget.
Du tilmelder dig ved at vælge GSK-faget i listen over hold på det pågældende enkeltfag - bemærk at der på nogle fag kan være flere hold med forskellige niveauløft - fx fra C → A eller B → A.

Når du har trykket 'Tilmeld her' skal du hente et tilmeldingsskema, som skal udfyldes og sendes. Vores studievejledere vil efterfølgende kontakte dig, så du kan komme i gang med forløbet.
Et C-fag tager 1 måned og A- og B- fagene tager 2 måneder. Dit fag gennemføres som et komprimeret forløb og varer typisk 1 – 2 måneder. Skal du eksempelvis ”løfte” matematik C til B, så gennemføres undervisningen på 2 måneder, mens et C-niveau i engelsk gennemføres på 1 måned. Den samlede varighed afhænger derfor at antallet af fag og antal løft.
Gymnasial Supplering er gratis, hvis du begynder senest 1. oktober to år efter, at du har afsluttet din studentereksamen / erhvervsuddannelse. Begynder du senere vil deltagerbetalingen være 550 kr. pr. fag. Du betaler ikke for bøger mv.
Ja, du kan modtage SU under forløbet, hvis du er studieaktiv og har mindst 16 timer eller mere pr. uge. Du kan søge SU en måned før opstart. Vær obs på en behandlingstid på op til 3 uger. Du skal søge SU til Aalborg Handelsskole, Langagervej.

At være studieaktiv medfører, at du skal overholde de aftalte vejledermøder, deadlines og afleveringsfrister, samt at din underviser kan se, at du er aktiv på fagets moodlerum. Hvis du ikke er studieaktiv, vil du blive udmeldt og din SU ophøre.

Bemærk at tiden fra undervisningen stopper og indtil eksamen ikke er SU-berettiget. Dit forbrug af SU har ingen betydning for antallet af SU-klip til en videregående uddannelse.

Du kan ikke modtage SU til et fag, hvis du tidligere har gennemført faget på samme niveau (karakterforbedring).
Forløbet er et fuldtidsstudie og al undervisning foregår online.  Ved undervisningens start modtager du et login til undervisningsportalen og til et interaktivt undervisningsmateriale. Du modtager endvidere et login til skolens netværk, hvor du kan downloade en version af Microsoft Office, som du kan anvende i perioden.

Du kan herefter påbegynde kurset på den aftalte dato. Undervisningsmaterialet ligger på undervisningsportalen, som du arbejder i online. Der ligger forskellige instruktioner på portalen, som viser, hvorledes du anvender portalen og materialet, samt hvorledes kommunikationen med underviseren foregår. Der ligger endvidere en undervisningsplan, som er styrende for dit forløb.

Du vil få tilkoblet en faglærer i de enkelte fag. Faget afsluttes med en eksamen.

Nej, undervisererne er tilgængelige fra kl. 8-16. Det er selvstændigt arbejde, hvor underviseren er med på sidelinjen. Du bestemmer selv, hvornår på dagen du arbejder - det vigtigste er dog, at du er aktiv hver dag.
Der bliver afholdt eksamen i maj/juni/august og december/januar.

Alle fag afsluttes med en mundtlig og/eller skriftlig prøve. Prøverne vil foregå på Aalborg Handelsskole. Mundtlige prøver kan dog tilrettelægges online, hvis der kan udpeges en tilsynsførende.  

Afslutter du din gymnasiale eksamen efter den 1. maj 2022 og efterfølgende supplerer, skal du være opmærksom på, at den opnåede karakter kan trække gennemsnittet fra din gymnasiale eksamen ned.
Du kan som udgangspunkt kun optages på det samme GSK-fag én gang. Der kan dog i helt særlige tilfælde gives dispensation – forhør dig om mulighederne hos vores studievejleder.

Du kan finde en uddybende FAQ om Gymnasial supplering på uddannelsesguiden her:

FAQ om Supplerende overbygningsforløb (SOF)

Supplerende overbygningsforløb (SOF) er et tilbud til dig, der har færdiggjort hf uden overbygning eller eux 1.del og efterfølgende ønsker at kunne søge optagelse på universitetet. Et SOF-forløb tilrettelægges individuelt og består normalt af to fag, hvor mindst ét skal være på A-niveau. 
For at blive optaget på SOF skal du have afsluttet en hf-eksamen uden overbygning eller eux 1. del og have planer om at søge optagelse på universitetet.

Har du tidligere gennemført en erhvervsuddannelse eller gymnasieuddannelse (STX, HHX, HTX, EUX eller HF med overbygning), skal du tage faget via Gymnasial Supplering (GSK).
Du tilmelder dig ved at vælge SOF-faget i listen over hold på det pågældende enkeltfag - bemærk at der på nogle fag kan være flere hold med forskellige niveauløft - fx fra C → A eller B → A.

Når du har trykket 'Tilmeld her' skal du udfylde formularen. Vores studievejledere vil efterfølgende kontakte dig, så du kan komme i gang med forløbet.
Ja, du kan modtage SU under forløbet, hvis du er studieaktiv og har mindst 16 timer eller mere pr. uge. At være studieaktiv medfører, at du skal overholde de aftalte vejledermøder, deadlines og afleveringsfrister, samt at din underviser kan se, at du er aktiv på fagets moodlerum. Hvis du ikke er studieaktiv, vil du blive udmeldt og din SU ophøre.
På Supplerende Overbygningsforløb skal du normalt tage to fag, som hæver til mindst et B-niveau og et A-niveau. Det betyder at du skal tage to fag, som du tidligere har taget eksamen i, men nu ønsker at tage på et højere niveau. Det kan også betyde, at du løfter det samme fag to niveauer fra C til B og B til A. Varigheden vil være 3-4 måneder afhængig af fag og løft + eksamen.
 
 Et SOF-forløb skal afvikles inden for 6 måneder.
Der bliver afholdt eksamen i maj / juni / august og december / januar.
Hvis du begynder senest 2 år efter du har afsluttet din adgangsgivne eksamen er SOF gratis. Hvis din eksamen er ældre end 2 år koster hvert fag 550 kr. Du betaler ikke for bøger mv.
Forløbet er et fuldtidsstudie og al undervisning foregår online. Ved undervisningens start modtager du et login til undervisningsportalen og til et inter¬aktivt undervisningsmateriale. Du modtager endvidere et login til skolens netværk, hvor du kan downloade en version af Microsoft Office, som du kan anvende i perioden. Du kan herefter påbegynde på den aftalte dato. Undervisningsmaterialet ligger på undervisningsportalen, som du arbejder i online. Der ligger forskellige instruktioner på portalen, som viser, hvorledes du anvender portalen og materialet, samt hvorledes kommunikationen med underviseren foregår. Der ligger endvidere en undervisningsplan, som er styrende for dit forløb. Du vil få tilkoblet en faglærer i de enkelte fag. Faget afsluttes med en eksamen.