Toggle navigation
EUV for voksne

EUV for voksne

Erhvervsuddannelse for voksne (EUV) er for dig, der er over 25 år, og ønsker at blive faglært? Læs mere om dine muligheder! EUV for +25 år

Ny Mesterlære

Ny Mesterlære

Ny Mesterlære er den mest praksisrettede vej til en erhvervsuddannelse. Her begynder du din uddannelse i en virksomhed. Ny Mesterlære

Tag EUS 5 uger online

Tag EUS 5 uger online

Er du student fra STX, HF eller HTX? Bliv klar til en læreplads inden for kontor, handel eller butik på 5 uger. Tilmeld EUS 5 uger

Handelsuddannelse for voksne

Vil du også have en spændende karriere inden for B2B (handel mellem virksomheder)? Uddannelsen giver dig en grundlæggende viden om handel – særligt mellem virksomheder.

Du lærer at forhandle gode priser, indhente tilbud, sammenligne priser og kvalitet samt at købe varer i passende mængder. En vigtig del af arbejdet går ud på at øge værdien af virksomhedens produkter og services, så de kan sælges videre med fortjeneste.

Som handelsuddannet kan du arbejde i handelsvirksomheder eller starte din egen virksomhed. Uddannelsen giver dig værktøjerne til at arbejde bredt, både med små og store virksomheder, afhængigt af hvilken type virksomhed du får læreplads i.

En handelsuddannelse er en spændende karrierevej - uanset om du kommer fra en anden branche, har taget et sabbatår eller arbejdet ufaglært. Uddannelsen giver mange jobmuligheder inden for indkøb, salg, logistik og digital handel.

I løbet af uddannelsen får du spændende undervisning, der kombinerer teoretisk læring med praktiske opgaver og cases. Du får også erhvervserfaring gennem en læreplads i en virksomhed. Det er med til at sikre, at du får de nødvendige kompetencer inden for handelsbranchen.
Handelsuddannelsen kan tages enten via EUX Business, hvor du får fag på gymnasiale niveauer eller via EUD Business, som er din hurtige vej til erhvervslivet.

EUX Business (gymnasiale fag)

  • Er du over 18 år tager uddannelsen som udgangspunkt 1 ½ år på skole efterfulgt af 2 års læretid i en virksomhed. Her vil dit forløb være:
    Grundforløb GF2 (½ år) -> Studieår (1 år) -> Læretid (2 år)
  • Er du over 25 år skal du tilmeldes en EUV (erhvervsuddannelse for voksne). Her vurderes det, om du kan få merit for tidligere gennemført uddannelse og joberfaring.
 
EUD-Business (den hurtige vej til erhvervslivet)

  • Er du over 18 år tager uddannelsen som udgangspunkt ½ år på skole (20 uger) efterfulgt af 2 års læretid i en virksomhed. Dit forløb vil være:
    Grundforløb GF2 (½ år) -> Læretid (2 år)
  • Er du over 25 år skal du tilmeldes en EUV (erhvervsuddannelse for voksne). Her vurderes det, om du kan få merit for tidligere gennemført uddannelse og joberfaring.
 
Er du student?

  • Er du student fra STX, HF eller HTX er vejen til et job kort, da du blot skal gennemføre et 5 ugers EUS-forløb for studenter. Herefter er du klar til at søge læreplads i en handelsvirksomhed.
På handelsuddannelsen vil dine fag afhænge af, om du tager en EUD-uddannelse eller EUX-uddannelse:

Fag på EUD-uddannelsen (GF2):

  • Dansk C
  • Virksomhedsøkonomi C
  • Erhvervsinformatik C
  • Afsætning C
  • Engelsk C
  • Specifikke fag for uddannelsen
Fag på EUX-uddannelsen (GF2 + studieår):

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Informatik B
  • Virksomhedsøkonomi B
  • Afsætning C
  • Samfundsfag C
  • Organisation C
  • Matematik C
  • Uddannelsesspecifikke fag
Du kan vælge at specialisere dig inden for forskellige områder såsom salg, indkøb, logistik eller digital handel. Dermed får du mulighed for at målrette din uddannelse efter dine interesser og karriereambitioner. Følgende specialer findes på handelsuddannelsen:

Inden for handelsområdet kan du kvalificere dig til forskellige jobfunktioner afhængig af dit interesseområde. Her er nogle eksempler på jobtitler, som vores elever får efter endt uddannelse:

  • Salgskonsulent / sælger: Arbejder med salg af produkter eller tjenester til andre virksomheder. Opgaverne omfatter kundekontakt, salgspræsentationer, forhandling og opfølgning.
  • Indkøber: Ansvarlig for at købe varer og tjenester, som en virksomhed har brug for. Dette involverer ofte forhandling med leverandører og styring af forsyningskæder.
  • Account manager: Styrer virksomhedens relationer med specifikke kunder. Dette job fokuserer på at opbygge langsigtede forretningsrelationer og sikre kundetilfredshed.
  • Kundeserviceleder: Ansvarlig for ledelse af et team, der yder service og support til virksomhedens erhvervskunder.
  • Marketingkoordinator: Fokuserer på at udvikle og implementere marketingstrategier og -kampagner, der er rettet mod andre virksomheder.
  • Logistikkoordinator: Håndterer planlægning og koordinering af logistik og distribution af virksomhedens produkter til andre virksomheder.

Jobrollerne kan variere afhængig af den specifikke branche og virksomhed, men de giver en god indikation af de typer stillinger, du kan forvente at finde med en handelsuddannelse.

Dig og dit forløb

Vejen til det helt rigtige job og karriere er ikke altid lige og forudsigelig. Sommetider har man brug for at udforske nye områder inden man finder sin rette hylde. Du har måske brugt tid på sabbatår, oplevet verden på rejser, eller arbejdet i et ufaglært job i flere år. Det kan også være, at du allerede har en uddannelse, men nu ønsker at skifte karriereretning og gå nye veje. Uanset hvilken vej du har taget, hjælper vi dig gerne med at finde den businessuddannelse, der er den rette for dig.

Har du afsluttet folkeskolen for mere end to år siden kan du som udgangspunkt tage en erhvervsuddannelse på kortere tid. Her får du nemlig mulighed for at begynde direkte på vores Grundforløb 2 (GF2).

Overordnet kan du vælge mellem to forløb:

  • EUD (kan vælges ved Handels- og Butiksuddannelser): dette er din hurtige vej til job. Efter blot et halvt års skole (20 uger) er du klar til en 2-årig læreplads i en virksomhed, hvor du får løn (ca. 16.000 pr. måned).
  • EUX (skal vælges ved Kontoruddannelsen og kan vælges ved Handels- og Butiksuddannelser): Her følger du nogle af fagene på gymnasialt niveau. Din indledende skoleperiode er her 1 ½ år, hvorefter du klar til en 2-årig læreplads i en virksomhed med løn (ca. 16.000 pr. måned). Tager du dette forløb får du samtidig direkte adgang til en række videregående uddannelser efter endt EUX-forløb.
Har du allerede gennemført en gymnasieuddannelse (STX, HF eller HTX) kan du følge et 5-ugers EUS-forløb målrettet studenter. Herefter er du klar til at bygge ovenpå med en erhvervsuddannelse inden for kontor, handel eller butik.
Er du over 25 år og ønsker du at uddanne dig inden for kontor, handel eller butik, skal du tilmeldes en EUV (erhvervsuddannelse for voksne).

Forløbet indledes med en realkompetencevurdering, hvor vi kigger nærmere på de kompetencer, du allerede har opnået fra fx tidligere uddannelser, joberfaring m.m. Tidligere uddannelser og erhvervserfaring vil som regel betyde, at du kan gennemføre din uddannelse på kortere tid.

Ønsker du en meget praksisrettet vej til en erhvervsuddannelse, så kan ’Ny mesterlære’ være en mulighed. Uddannelsen varer op til tre år, hvor størstedelen af tiden foregår ude i en virksomhed.
Er du allerede student fra STX, HF eller HTX vil din uddannelsesvej være kort, da du blot skal gennemføre et 5 ugers EUS-forløb. Herefter er du klar til at søge læreplads i en virksomhed.

 

Økonomi og løn

Uddannelsen er gratis.

Du kan modtage SU under grundforløbsdelen samt studieåret af din erhvervsuddannelse – dvs. det første ½ - 1½ år (afhængig af om du vælger EUD- eller EUX-retningen).

Når du derefter skal i lære i en virksomhed, vil du få elevløn – typisk ca. 16.000 - 17.000 kr. pr. måned. Du modtager elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, og gælder både for praktik- og skoleperioderne (på hovedforløbet).

Elevlønninger fastsættes gennem aftaler mellem arbejdsgivere og den relevante faglige organisation.

Er du over 25 år ved starten af din læretid, er du berettiget til voksenelevløn under uddannelsesperioden. Denne er højere end den sædvanlige elevløn, og svarer ofte til mindstelønnen for ufaglærte inden for faget.

Er du over 30 år og ufaglært kan du i nogle tilfælde tage uddannelsen på 80% af din dagpengesats. Tag evt. en snak med din sagsbehandler på jobcentret, hvor du kan få præcis vejledning om dine rettigheder og muligheder. 

Vi hjælper dig med læreplads

På skolen har vi ansat erhvervs- og lærepladskonsulenter, som hjælper dig gennem hele processen med at finde og indgå en lærepladsaftale med en virksomhed.

Optagelse og tilmelding

For at blive optaget på vores businessuddannelser gælder forskellige krav afhængig af din alder og hvilket forløb du ønsker:

Du skal:
  • have bestået folkeskolens afgangseksamen (dette krav gælder kun ansøgere, der har afsluttet folkeskolen i 2018 eller senere),
  • have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen eller 10. klasseprøver - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve,
  • have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved 9. klasseprøven (skriftlig) eller ved 10. klasseprøverne (skriftlig og mundtlig) (kun skriftlig, hvis du har afsluttet folkeskolen før 2018) - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve
  • gennemføre en samtale på Aalborg Handelsskole.
Du vil altid kunne begynde, hvis du har en uddannelsesaftale med en virksomhed inden uddannelsesstart. I så fald skal du blot have opfyldt din undervisningspligt.

Ønsker du at tage forløbet (EUX), hvor du får fag på gymnasialt niveau, gælder særlige krav for at blive optaget. Dansk C, engelsk C og samfundsfag C er alle obligatoriske fag på 1. semester (grundforløb 1), og du skal derfor have bestået disse fag inden du kan begynde på uddannelsen. Mangler du et eller flere af disse fag, kan du tage det/dem som fjernundervisning hos os
For at blive optaget som EUV-elev skal du være over 25 år og:

  • have afsluttet 9. eller 10. klasse eller lignende
  • have bestået afgangsprøven i dansk og matematik med mindst 02 i gennemsnit i karakter. (ellers skal du til optagelsesprøve)
Hvis du indgår uddannelsesaftale med en virksomhed, så du har en læreplads, opfylder du adgangskravene til en erhvervsuddannelse og skal ikke opfylde karakterkravet på 02 i dansk og matematik.
Mellem 18-25 år
Du skal tilmelde dig via www.optagelse.dk.

Her skal du vælge -> erhvervsuddannelse (eud, eux).

Ved næste step skal du vælge enten:

  • Kontoruddannelsen med specialer
  • Handelsuddannelse med specialer
  • Detailhandelsuddannelsen med specialer (dette er butiksuddannelsen)
Bemærk at du altid kan vælge om, når først du er begyndt hos os.

Dernæst vælger du Aalborg Handelsskole som uddannelsessted, og ​udfylder resten af tilmeldingsformularen.


Over 25 år
Du skal tilmelde dig vores EUV-uddannelse. Tilmeld dig Erhvervsuddannelse for voksne her.

Online forløb

Kontakt studievejleder
Tina Overvad Skoust Lassen
Tina Overvad Skoust Lassen
Studievejleder
Telefontid: kl. 8.00-10.00
Helle Kluug Borgstrøm
Helle Kluug Borgstrøm
Studievejleder
Telefontid: kl. 8.00-10.00